Vilken grund kan jag använda till mitt uterum?

Det beror på vilken golvbeläggning ni önskar och vilka era markförhållanden är. Vill ni ha ett trägolv, ex trall, spontat furugolv, spångolv etc, går det utmärkt att bygga en isolerad trägrund på plint. Vill ni ha klinker rekommenderas att gjuta en isolerad betongplatta, gärna med golvvärme.

Vilket tak ska jag ha till mitt uterum?

Till ett uterum med användning från tidig vår till sen höst, utetemp ner till ca 0gr, brukar vi rekommendera kanalplasttak, som släpper igenom ljuset och har en viss isolerfunktion. Är rummet i söderläge eller om man vill bygga ett rum för uppvärmning året om, kan ett tätt isolerat tak fungera utmärkt för att både hindra solvärme och isolera under den kalla årstiden, ex bandtäckt plåttak.

Ska man välja skjutdörrar eller vikdörrar?

Generellt är vikdörrar en kostsammare lösning och kräver mer öppningshöjd. Önskas en stor öppning kan vikdörr vara en bra lösning. Skjutdörren har oftast en lägre tröskel och nättare ramkonstruktion. Både vik- och skjutdörrar går att få med mycket bra isolervärde.

Vilken typ av glaspartier ska jag välja till uterummet?

Till ett rum med förlängd säsong rekommenderar vi enkelglas med beläggning, energiglas. Beläggningen gör att värme som tillförs till rummet eller kommer in via solvärme reflekteras tillbaka in i rummet. Motverkar även frost- och kondensbildning på glaset. Till ett rum för användning från tidig vår till sen höst, ner till ca 0gr, rekommenderar vi ett isolerglas med karm utan bruten köldbrygga. Till vinterträdgård rekommenderar vi isolerglas med bruten köldbrygga.

Vad är en vinterträdgård?

Vinterträdgård är ett rum byggt för att hålla plusgrader året om. Som uppvärmning kan luftvärmepump el liknande fungera bra. Ska rummet vara uppvärmt till rumstemperatur året om, kan det jämföras med en bostadsyta och kräver då välisolerad grund, stomme, glaspartier och tak.

Krävs bygglov för uterum?

Generellt behövs alltid bygglov eller bygganmälan inom stadsplanerat område. Man bör
även kontrollera hur stor byggrätt som kvarstår på tomten. Det kan variera från fall till fall
och är man osäker går det bra att kontakta byggnadsnämnden i sin kommun.